El 20 de gener, la Xamec va presentar el Certificat Ecolocal. Es tracta del primer certificat oficial dirigit a menjadors escolars, restaurants i col·lectivitats i que valorarà els aliments ecològics i de proximitat.

Ha estat un any de treball intens entre diferents agents públics, privats i de la societat civil per aconseguir una certificació aplicable en licitacions públiques.

Un origen col·laboratiu

L’any 2020,  Xamec i Slow Food Catalunya van iniciar un procés col·laboratiu de creació d’una certificació que avalués els establiments que ofereixen aliments agroecològics. Els objectius bàsics éren reconèixer la restauració compromesa i sostenible, evitar el frau al sector i facilitar la contractació pública que contempli criteris ecològics i de proximitat.

En el procés, liderat per Xamec, hi han participat l’Associació de Cuineres i Cuiners Slow Food , Intereco,  la Generalitat de Catalunya, Justícia Alimentària, Mensa Cívica i l’Ajuntament de Barcelona. El programa Impulsem el que fas del mateix Ajuntament n’ha fet possible el finançament.

Una certificació pionera

Malgrat les nombroses experiències europees, a l’Estat espanyol, Ecolocal és el primer certificat oficial que valora tant el factor ecològic com el de proximitat. Els canvis més importants respecte a altres iniciatives són:

  • La garantia d’una inspecció professional, que serà realitzada per Intereco (coordinadora de les certificadores ecològiques públiques de l’estat).
  • La seguretat jurídica de ser aplicable en licitacions públiques.
  • Un sistema de validació clar, senzill i amb una marge de flexibilitat perquè cada establiment pugui certificar més aliments dels estrictament necessaris.

Funcionament

Els establiments certificats validaran un mínim de productes per cada família d’aliments, un fet que garanteix una aposta decidida i transversal cap a un model agroalimentari sostenible. Més enllà d’aquests mínims, l’establiment podrà demanar certificar més aliments de la família desitjada.

El menjador escolar, restaurant o col·lectivitat que desitgi certificar-se haurà de contactar amb Intereco (intereco@interecoweb.com) o XAMEC (info@xamec.cat).

Incorporació a les licitacions públiques

Des del principi un dels objectius del desenvolupament del segell Ecolocal ha sigut el de dotar d’una nova eina a les administracions públiques que faciliti la incorporació de criteris de sostenibilitat a les seves licitacions de menjadors escolars i col·lectivitats. Així, Ecolocal és un certificat oficial totalment aplicable a les licitacions públiques i als plecs de compra alimentària.

Des d’aquest 2022 és una eina en ple funcionament i ja hi ha ajuntament que l’han incorporat a la seva instrucció alimentària, com és el cas de l’Ajuntament de Barcelona. Per a qualsevol dubte legal sobre la seva incorporació es pot consultar l’informe jurídic (es pot sol·licitar a info@xamec.cat) realitzat per Santiago Lesmess sobre l’aplicació d’Ecolocal als plecs de contractació pública.

L’Ecolocal als mitjans

Impulsors

Participants